Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Σέρρες . Ολοκληρώθηκε η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες .Αλλά......

Αποτέλεσμα εικόνας για πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότεςΣύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, την Πέμπτη (27/10) ολοκληρώθηκε η
πληρωμή του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2016, ύψους περίπου 770.000.000 ευρώ σε 567.000 δικαιούχους. Οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει το κινητό τους τηλέφωνο στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2016, θα λάβουν ειδοποίηση για την πληρωμή τους μέσω SMS. Βέβαια, όπως αναφέραμε σε ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, από τα χρήματα αυτά εφορίες, ΟΓΑ και τράπεζες θα έχουν φροντίσει να παρακρατήσουν τις οφειλές πριν αυτά φθάσουν στα χέρια των δικαιούχων. Επιπλέον, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ότι έχουν προγραμματιστεί μέχρι τέλη Δεκεμβρίου: (α) η καταβολή του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης και του πρασινίσματος, (β) η προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2016 και (γ) οι εκκρεμότητες εξισωτικής αποζημίωσης για τις αιτήσεις 2015.
Παράλληλα, θα συνεχιστούν απρόσκοπτα οι πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως Βιολογική Γεωργία,  Βιολογική Κτηνοτροφία, Σπάνιες Φυλές, Μείωση Νιτρορύπανσης κλπ, καθώς επίσης των ιδιωτικών επενδύσεων (σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση κα), του LEADER και των δημοσίων έργων.
Πάντως πολλοί θα είναι οι παραγωγοί που ενδέχεται να βρεθούν προ εκπλήξεως µε τα ποσά που θα βρουν στους λογαριασµούς τους, µετά τα τελευταία κατασχετήρια που φτάνουν στους αγρότες, στα οποία αναγράφεται ότι µπλοκάρονται «επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή από οποιονδήποτε άλλον φορέα, επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου ή επιστροφής οποιαδήποτε φόρου».

Ακόµα και στην περίπτωση που τα δικαιώµατα ή οι επιστροφές πετρελαίου κατατίθενται σε άλλη τράπεζα, µπορεί να γίνει κατάσχεση υπέρ τρίτου από την τράπεζα που έχει «αναλάβει» τα δάνεια του εν λόγω παραγωγού. Όπως αναφέρουν τα κατασχετήρια τη τράπεζας «με το παρόν επιτάσσεται καθεμιά από τις τράπεζες στις οποίες απευθύνεται το παρόν, να μην προβεί σε οποιαδήποτε καταβολή ή εξόφληση με οποιανδήποτε τρόπο, μερικά ή ολικά προς τους οφειλέτες». Από την πλευρά των τραπεζών υποστηρίζεται ότι έχει ακολουθηθεί ο «κώδικας δεοντολογίας» με τουλάχιστον τρεις έγραφες ενημερώσεις και οι συγκεκριμένοι πελάτες έχουν χαρακτηριστεί σαν «άτομα μη συνεργάσιμα». Επίσης αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές παλιών ετών και είναι μεγάλων ποσών.

Υπενθυμίζεται ότι, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης καθώς και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο λειτουργεί καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες στα τηλέφωνα 2108802000 από τις 09:00 έως τις 13:00 και 1540 από τις 09:00 έως τις 18:00.
Δηλώσεις Αποστόλου
Με αφορμή την ολοκλήρωση της πληρωμής του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2016 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, έκανε την εξής δήλωση: «Απόψε το βράδυ οι αγρότες που δικαιούνται βασική ενίσχυση του 2016 θα δουν στους λογαριασμούς τους τα ποσά που τους αναλογούν, συνολικού ύψους περί τα 770 εκατ. ευρώ. Όσοι έχουν δηλώσει το κινητό τους θα ενημερωθούν με μήνυμα. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια και πληρώνουμε την ενίσχυση περίπου 40 ημέρες νωρίτερα από την περυσινή χρονιά γιατί γνωρίζουμε τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου, αλλά και όλης της ελληνικής επαρχίας, για ρευστότητα. Οι δικαιούχοι που θα λάβουν προκαταβολή βασικής ενίσχυσης είναι 567.000.

Υπέβαλλαν αίτηση 689.000 άτομα. Από αυτούς, περίπου 50.000 που πληρώνονται από μέτρα του ΠΑΑ και της συνδεδεμένης ενίσχυσης ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν αίτηση αλλά δεν θεμελιώνουν δικαίωμα. Άλλοι 65.000 περίπου αγρότες δεν πληρώνονται σε αυτή τη φάση γιατί τους αναλογούν λιγότερα από 250 ευρώ. Θα πληρωθούν με την εκκαθάριση εφόσον συνολικά έχουν λαμβάνειν ποσά πάνω από 250 ευρώ, πράγμα που ισχύει για τη μεγάλη πλειοψηφία.




Μέχρι τέλος του χρόνου οι αγρότες έχουν να λάβουν ακόμα συνολικά ποσά περί το 1,1 δις. ευρώ που αφορούν μεταξύ άλλων το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης, το «πρασίνισμα», εκκρεμότητες εξισωτικής, πληρωμές αγροπεριβαλλοντικών δράσεων του ΠΑΑ κ.λπ. Συνολικά δηλαδή, μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνουν πληρωμές που θα προσεγγίσουν τα 2 δις. ευρώ».


http://www.agrotypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.