Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Αμφίπολη . Οι σύγχρονοι αρχαιοκάπηλοι

rpdalΟργανωμένη δράση με σύγχρονα μέσα έχουν αναπτύξει σε Ελλάδα και εξωτερικό αρχαιοκάπηλοι του διαδικτύου,
έχοντας ως στόχο να πλουτίσουν, με φόντο την Αμφίπολη.
Στο περιβάλλον τους φέρεται να συγκαταλέγονται έλληνες υπεράνω κάθε υποψίας, που εμφανίζονται με ψευδώνυμα στο ίντερνετ σε μια προσπάθεια τους να μη αποκαλυφθεί η οποιαδήποτε συνεργασία τους με υπηρεσίες προπαγάνδας άλλων χωρών.
Η πραγματική δραστηριότητα τους αφορά κυρίως στην παροχή πληροφοριών αλλά στο βάθος βρίσκεται η αρχαιοκαπηλία.
Μετά την ανακάλυψη του Μακεδονικού μνημείου το 2014, κατασκεύασαν ειδικές σελίδες αρχαιολογίας και μέσω αυτών επιχειρούν να διοχετεύσουν ανυπόστατες πληροφορίες στη προσπάθεια τους να εγκαθιδρύσουν μια βάση αμφισβήτησης για το μνημείο της Αμφίπολης .
Σε κάθε τους ενέργεια εμφανίζουν διεθνώς το Μακεδονικό μνημείο ως ρωμαϊκό δημιούργημα με στόχο να ελέγξουν την πληροφόρηση.
Ως ανταλλάγματα για τις υπηρεσίες τους, εκτός από την αδρά οικονομική υποστήριξη που προφανώς έχουν εξασφαλίσει, διαπιστώθηκε και η ύπαρξη υποσχέσεων για την τοποθέτηση τους σε οργανισμούς και ακαδημαϊκά ιδρύματα, ακόμη και ως υπάλληλοι στο νέο τιμ των εργαζομένων στις αρχαιολογικές ανασκαφές στον τύμβο Καστά.
Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να διαδίδουν δημοσίως στο FB ότι διατηρούν επαφές ακόμη και με την ανασκαφική ομάδα κάτι όμως που δεν υφίσταται.
Αρχικά η επαγγελματική τους ταυτότητα ήταν αυτή που δεν δικαιολογούσε την έντονη ενασχόληση τους με την ανασκαφή της Αμφίπολης κάτι που κίνησε πολλά ερωτήματα ως προς το πραγματικό κίνητρο που είχαν καθώς αυτό έδειχνε να ξεπερνάει το απλό ενδιαφέρον ενός λάτρη της αρχαίας ιστορίας ή κάποιου πατριώτη.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα συστήνονταν ως αρχαιολόγοι ή ως δημοσιογράφοι και εξαπατούσαν τους συνομιλητές τους.
Ένα άλλο βασικό στοιχείο που κίνησε το ενδιαφέρον των ειδικών υπηρεσιών είναι ότι ορισμένοι διατηρούσαν ψευδώνυμο και διείσδυσαν σε ομάδες όπου συμμετέχουν κυρίως επιστήμονες αρχαιολογίας.
Έτσι μετά από μια σειρά αξιολόγησης των στοιχείων που συγκέντρωσαν οδηγούνται σε ιδιαίτερα αποκαλυπτικά αποτελέσματα.
Ένα από αυτά αφορά σε μια υπόθεση σύγχρονης αρχαιοκαπηλίας που βρίσκεται σε στάδιο έρευνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίσθηκαν πρόσωπα , δυο εξ αυτών με ψευδώνυμα , την ώρα που συνομιλούσαν διαδικτυακά μέσω FB για το δρομολόγιο ενός νομίσματος της εποχής του Μεγάλου Αλeξάνδρου που ξεκίνησε το 2015 από την Θράκη , έκανε μια στάση στην Καβάλα και κατέληξε σε αποδέκτη κάτοικο της Βέροιας.
Μάλιστα οι πρωταγωνιστές φέρεται να συζητούν αν πιστοποιείται η γνησιότητα του νομίσματος από το βάρος που έχει.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε μια περεταίρω διερεύνηση διαπιστώθηκε ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν έντονη δραστηριότητα σε ομάδες αρχαιολογικού περιεχομένου στο FB που έχουν σχέση με την Αμφίπολη, όπου εκεί ανταλλάσουν πληροφορίες με ανυποψίαστους συνομιλητές που τους δίνουν μάλιστα και συγχαρητήρια για τις θέσεις που εκφράζουν.
Εάν η υπόθεση, ολοκληρωθεί από τις ανακριτικές αρχές, δεν αποκλείεται να σκάσει «ως βόμβα» μεγατόνων, μετά και τη θέα ευυπόληπτων πολιτών έξω από τα γραφεία των κατά τόπους εισαγγελέων .
Το θέμα αυτό όπως και πολλά άλλα είναι ήδη γνωστά όχι μόνο στην διεπιστημονική ομάδα της ανασκαφής αλλά και στις ειδικές υπηρεσίες της χώρας που ασχολούνται με τις συγκεκριμένες υποθέσεις από το 2014 .

του Γιώργου Ροδάκογλου
fonh.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.