Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Φ. Αραμπατζή: Μεγάλες οι ζημίες στις καλλιέργειες της χώρας από ακαρπία και ξηρασία.

Εμφάνιση IMG_8144.jpgΤo ζήτημα της ακαρπίας στις δενδρώδεις καλλιέργειες και της εκτεταμένης ξηρασίας,
που πλήττει την παραγωγή σιτηρών στη χώρα έθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή στη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής της στη Βουλή την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017.

Η Σερραία βουλευτής τόνισε ότι η σημερινή εικόνα των καλλιεργειών είναι εντελώς απογοητευτική, με τις ζημίες για το Ν. Σερρών, για παράδειγμα, να υπολογίζονται στο 70% για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και στο 50% για τα σιτηρά. Παρόμοια δραματική κατάσταση για τις δενδρώδεις καλλιέργειες επικρατεί σε πολλούς Νομούς της Βόρειας Ελλάδας ενώ η εκτεταμένη ξηρασία πλήττει τα σιτηρά από την Ορεστιάδα, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Αιτωλοακαρνανία, τα Γρεβενά, τη Λάρισα, την Εύβοια, καθιστώντας ασύμφορο τον αλωνισμό στην πλειοψηφία των χωραφιών.

Η κ. Αραμπατζή ζήτησε από τον Υπουργό την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων για την αποζημίωση των πληγέντων, όπως την ενεργοποίηση του ισχύοντος – πλην όμως ανενεργού από την Κυβέρνηση - άρθρου 71 του Ν. 4235/2014, περί ακαρπίας, τη δυνατότητα αποζημίωσης από τις de minimis ενισχύσεις καθώς και από όλα τα διαθέσιμα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία.  

Στην απάντηση του Υπουργού ότι δεν υπάρχει ακόμη αναλογιστική μελέτη για την ενεργοποίηση της αποζημίωσης περί ακαρπίας, η κ. Αραμπατζή υπογράμμισε ότι ήδη από τον Απρίλιο του 2014, μετά και την ψήφιση του άρθρου 71 του 4235/2014 η τότε ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την εκπόνηση σχετικής αναλογιστικής μελέτης. Διαγωνισμός, που εδώ και 3 χρόνια μένει στα συρτάρια του Υπουργείου, στερώντας τους πληγέντες παραγωγούς από τη δυνατότητα αποζημίωσης!

Την ίδια στιγμή, σημείωσε η κ. Αραμπατζή, το Υπουργείο επιδεικνύει πρωτοφανή αδιαφορία όσον αφορά στην αξιοποίηση των σχετικών κοινοτικών κονδυλίων της ΕΕ,  καθώς ούτε τα σχετικά μέτρα (17 και 5) του ΠΑΑ 2014-2020 «τρέχει», ούτε διεκδικεί, όπως πολλά άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, που υπέστησαν παρόμοιες καταστροφές, χρηματοδοτικά εργαλεία βοήθειας για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Με δεδομένο άλλωστε ότι η ξηρασία πλήττει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Αυστρία και τη Βουλγαρία, κάλεσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει, αν στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της 12ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, θα ζητήσει μαζί τις προαναφερθείσες χώρες, στοχευμένα κάποια βοήθεια, για να μη χαθούν άλλες ευκαιρίες. Όπως αυτή της χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, στις 3-4-2017 για τις φυσικές καταστροφές των ετών 2015 και 2016 σε άλλα κράτη – μέλη, από την οποία η χώρα μας δυστυχώς απουσίαζε.
«Την ίδια ώρα που το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης αποζημίωσε πληγέντες παραγωγούς της ΕΕ, οι αγρότες  για παράδειγμα του Στρυμόνα, ακόμη περιμένουν τη βοήθεια που υποσχεθήκατε από την πρωτοφανή πλημμύρα τον Μάρτιο του 2015 κ. Υπουργέ!» επισήμανε κλείνοντας.

Το link της σχετικής συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής είναι το:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.