Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Π.Ε Σερρών : Ελεγχόμενη η κατάσταση σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της δεύτερης γενιάς του πράσινου σκουληκιού

Αποτέλεσμα εικόνας για του πράσινου σκουληκιούΕλεγχόμενη είναι η κατάσταση στον σερραϊκό κάμπο, σε ό,τι αφορά την εξάπλωση

 της δεύτερης γενιάς του πράσινου σκουληκιού, η οποία θα διαρκέσει έως τα μέσα 
του Αυγούστου...
«Είναι μια συνηθισμένη χρονιά και όχι χρονιά επιδημίας», δηλώνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Νικόλαος Ρόιδος, που ασχολείται επισταμένως με την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού και ήταν επί σειρά ετών γεωπόνος του διαλυθέντος Οργανισμού Βάμβακος. «Το βασικό είναι να μην είναι χρονιά επιδημίας, δηλαδή όταν το σκουλήκι έρχεται με συνηθισμένους πληθυσμούς και κάποια χρονιά κάνει μια κορύφωση που θεωρείται επιδημική. Αυτό δεν το γνωρίζει κανείς προτού ξεκινήσει η γενιά του Αυγούστου και δεν μπορεί να προβλεφθεί, αλλά διαπιστώνεται μέρα με τη ημέρα», δηλώνει ο κ. Ρόιδος και προσθέτει πως «στις Σέρρες που βρίσκεται στη μέση αυτής της γενιάς και η οποία διαρκεί ένα 20ήμερο δεν έχουν εμφανιστεί σημάδια έξαρσης και επιδημίας, οπότε κρίνεται μια συνηθισμένη χρονιά. Πάντως, όπως σημειώνει, υπάρχουν τοπικές εξάρσεις, κυρίως γιατί οι βαμβακοπαραγωγοί δεν ακολούθησαν τις υποδείξεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νομός Σερρών διαφέρει από τους υπόλοιπους βαμβακοπαραγωγικούς νομούς, καθώς ακολουθείται μια ιδιαίτερη διαδικασία και μοντέλο φυτοπροστασίας για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού, που αφορά τους ψεκασμούς. Επίσης, στη ΔΑΟΚ Σερρών υπάρχει 10μελής ομάδα γεωπόνων, που είναι χωρισμένη σε τομείς και ανά κοινότητα, η οποία οδηγεί την καλλιέργεια από τη σπορά έως τη συγκομιδή. Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ επισημαίνει πως στον νομό έχει καταβληθεί  τεράστια προσπάθεια για να κατανοήσουν οι παραγωγοί αφενός τη μεγάλη σημασία των ωφέλιμων εντόμων και αφετέρου να σχηματοποιηθεί η φυτοπροστασία του βαμβακιού σε δύο στάδια. Το πρώτο αφορά την προστασία έως τα τέλη Ιουλίου, δηλαδή να μη γίνουν ψεκασμοί με εντομοκτόνα, ώστε να διασωθούν τα ωφέλιμα έντομα και να θεωρήσουν όλους τους υπόλοιπους οργανισμούς δευτερεύοντες. Έτσι, η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών, σε ποσοστό άνω του 80%, απέφυγε τους άσκοπους ψεκασμούς για δευτερεύοντες εχθρούς (θρίπα, ψείρα, λύγκο, ιασσίδες, ακίνδυνη πρώτη γενιά του σκουληκιού τον Ιούλιο) και διέσωσε τα ωφέλιμα έντομα.
«Το πώς θα ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη και επικίνδυνη φάση δεν εξαρτάται μόνο από τις ενέργειες του παραγωγού κατά τον Αύγουστο, αλλά τι έκανε από τη σπορά έως τον μήνα αυτόν. Το σωστό μοντέλο φυτοπροστασίας για την περιοχή των Σερρών, που δεν έχει ρόδινο σκουλήκι, έχουμε ξεκαθαρίσει πως είναι τα ωφέλιμα έντομα, που είναι το καλύτερο και δωρεάν εντομοκτόνο και το ισχυρότερο όπλο στην αντιμετώπιση της επικίνδυνης γενιάς πράσινου σκουληκιού του Αυγούστου και τα οποία δεν τα συνηθίζει ποτέ σε αντίθεση με τα φάρμακα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρόιδος. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, στο κρίσιμο δεύτερο στάδιο της δεύτερης γενιάς του Αυγούστου δεν επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς οι παραγωγοί δεν διατηρούν την αναγκαία ψυχραιμία και βιάζονται να προχωρήσουν σε ψεκασμούς. «Το 50% των βαμβακοπαραγωγών του νομού βιάστηκε να ψεκάσει και αυτή η βιασύνη θα είχε τραγικές συνέπειες, αν βρισκόμασταν σε χρονιά επιδημίας», είπε ο κ. Ρόιδος.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ, στο δεύτερο στάδιο, θα πρέπει οι παραγωγοί να μη βιαστούν να προχωρήσουν σε ψεκασμούς και είναι κρίσιμο να περάσουν κάποιες ημέρες με τη βοήθεια των εντόμων. «Ο ενημερωμένος παραγωγός δεν έχει να κάνει τίποτε άλλο από το να περιμένει και να κερδίζει ημέρες και μόνον εάν παρατηρήσει ότι τα ωφέλιμα έντομα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτή την ιδιότυπη μάχη και δεν μπορούν να ελέγξουν την προσβολή πρέπει να ψεκάσει. Αυτό είναι το απλό μάθημα του βαμβακιού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρόιδος. Για το πότε θα συμβεί αυτό και πρέπει να αρχίσουν οι ψεκασμοί, ο κ. Ρόιδος τονίζει πως όταν ο παραγωγός βρίσκει, κατά μέσο όρο, στο χωράφι, περισσότερα από πέντε σκουλήκια στα 100 φυτά, ή περισσότερα από ένα σκουλήκια σε κάθε μέτρο βαμβακοφυτείας. Συμβουλεύει, επίσης, τους παραγωγούς να μην επαναπαύονται στα νέα φάρμακα που έδωσαν καλά αποτελέσματα τα προηγούμενα χρόνια καθότι, όπως είπε, όλα τα φάρμακα, τα συνηθίζει το σκουλήκι και μειώνεται πολύ η αποτελεσματικότητά τους. «Όσοι παραγωγοί παρασύρθηκαν από εταιρείες που υπόσχονταν πλήρη καταπολέμηση με φάρμακα, ακόμη και των αβγών, και ψέκασαν από τις αρχές Ιουλίου όταν δεν είχε εμφανιστεί τίποτε στο χωράφι τους, αυτοί έχουν τώρα πρόβλημα και αναγκάζονται να ψεκάσουν δεύτερη φορά», κατέληξε ο κ. Ρόιδος.
Πηγή: ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.