Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Σέρρες : Στις 13 Οκτωβρίου του 2019 και με απλή αναλογική η εκλογή στους δήμους

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2014Στις 13 Οκτωβρίου του 2019, ημέρα Κυριακή,
θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής, όπως διαμήνυσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).
Οι πρόεδροι ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, Γιώργος Πατούλης και Κώστας Αγοραστός, ανοίγοντας τις εργασίες του πρώτου κοινού συνεδρίου των δυο κορυφαίων θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, έστειλα ξεκάθαρο μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο υπουργείο Εσωτερικών, να ξεκαθαρίσουν τις προσθέσεις τους ως προς την αυτοδιοίκηση και να δημοσιοποιηθεί το αναμενόμενο νομοσχέδιο παρέχοντας επαρκή χρόνο διαβούλευσης -τουλάχιστον δύο μηνών-, σ΄ όλα τα επίπεδα της Αυτοδιοίκησης.
«Δεν θα παράσχουμε πολιτική νομιμοποίηση σε διαδικασίες "εξπρές" ψήφισης του νομοσχεδίου» του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε με έμφαση ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και τόνισε πως ο διάλογος αυτός δεν πρέπει να διεξαχθεί «με συμπλεγματικές λογικές και ιδεοληπτικές αγκυλώσεις».
Από την πλευρά του, ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή «εικονική διαβούλευση. Θέλουμε καθαρές θέσεις -να ξεκαθαρίσετε τις θέσεις σας», είπε αναφερόμενος στον υπουργό Εσωτερικών.
Από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε πως «το σύστημα της απλής αναλογικής θα φέρει ευρύτατες πλειοψηφικές συναινέσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στην κοινωνία» και εξήγησε πως από τις «νέες πλειοψηφικές» που θα διαμορφωθούν σε δήμους και περιφέρειες θα επιλέγονται - σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προετοιμάζεται - οι αντιπεριφερειάρχες και οι αντιδήμαρχοι. 
Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε αντιδράσεις και αποδοκιμασίες από τους παρευρισκομένους, ωστόσο, ο υπουργός απαντώντας στα αίτημα της ΚΕΔΕ για δίμηνη διαβούλευση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα διεξαχθεί διαβούλευση τόση όση θα χρειαστεί αλλά «την τελική ευθύνη της νομοθέτησης την έχει η κυβέρνηση».
Παράλληλα, ο τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές, επαναλαμβάνοντας ότι η Ν.Δ. στη συνέχεια θα καταργήσει την απλή αναλογική. «Έχετε ένα κακό οι αυτοδιοικητικοί  δεν είστε αρκετά ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ.Βορίδης σχολιάζοντας τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση θέλει να φέρει την απλή αναλογική.


http://www.thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.